semestersjuk

Varför blir du ofta sjuk på semestern?

Det är den tid på året då alla ser fram emot sin välförtjänta semester. Sol, hav och sand är precis vad läkaren har ordinerat för att hjälpa dig att slappna av och ladda batterierna. Men för många människor blir semesteravkopplingen kortvarig när de drabbas av en magsjuka, förkylning eller ryggskott. Varför blir vi ofta sjuka på semestern?

Slitsam miljö

Det finns ett antal teorier om varför detta sker. En av dem är att vi inte är lika försiktiga när vi är på semester och att vi inte tar hand om oss själva på samma sätt som vi gör hemma. Vi kanske dricker mer alkohol, äter mer ohälsosam mat och sover mindre, vilket allt kan försvaga vårt immunförsvar och göra oss mer mottagliga för sjukdomar.

Nya bakterier

En annan teori är att vi helt enkelt blir utsatta för nya bakterier när vi reser. Vi kan komma i kontakt med förorenat vatten, mat eller ytor, eller vara i närheten av någon som är sjuk. Och eftersom din kropp aldrig stött på dessa bakterier innan har de inte ett lika högt försvar som locals. Därför blir du sjuk. Ett sätt att undvika detta är att kolla upp om du behöver uppdatera dina vaccinationer innan du reser.

Stress

Man tror också att semestersjukdomar kan vara kopplade till stress. När vi är på semester vi försöker ofta att få in för mycket i våra dagar. Vi kanske inte får tillräckligt med sömn, och det är mer sannolikt att vi drabbas av ångest eller depression. Alla dessa faktorer kan försvaga vårt immunförsvar och göra oss mer mottagliga för sjukdomar, och även psykosomatiska besvär kan ha en stor effekt på kroppen. Speciellt om du inför resan tränat extra mycket eller gått på en hård-diet för att få en ”beach-body”. Då har du redan slitit extra mycket på kroppen, och när du slappnar av lite kommer alla besvären.

Så där har du det. Tre möjliga orsaker till att du kan bli sjuk på semestern. Självklart, det bästa sättet att undvika att bli sjuk är att ta hand om sig själv, äta en hälsosam kost, dricka mycket vätska och vila tillräckligt. Och om du börjar känna dig allvarligt sjuk, se till att du tar kontakt med lokala sjukvården så snart som möjligt. Och tänk på att du har rätt att avbryta din semester och ta ut sjukdagar istället om du blir sjuk. På så sätt kan du spara dina semesterdagar tills dess du är frisk nog att faktist njuta av dem.